Menu
Your Cart

Vitamin kalauz

A-vitamin –(retinol) hatása a szervezetre: Javítja a gyengén látást, szürkületi (farkas) vakságot, és még jó néhány szempanasz kezelésében van nagy segítségre. Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Lerövidítheti a betegségek lefolyását. A szövetek és a szervek külső rétegeit egészségesen tartja a mindennapokban. Segíti az öregedéssel járó öregedési foltok eltűnését. Erősíti a csontokat, gyorsítja a növekedést. Egészségesen tartja a hajat, a bőrt, a fogakat és fogínyt.

Megjegyzés: Fogamzásgátló tabletta szedése esetén, csökken az A-vitamin szükséglet. Azoknál, akik koleszterincsökkentő gyógyszereket vagy készítményeket szednek, kevesebb A-vitamin tud felszívódni, náluk a kiegészítés ajánlott.

 

B1 vitamin - thiamin hatása a szervezetre: Vízoldékony, naponta pótolandó vitamin típus. Szinergista hatásuk miatt a B vitaminok jobban hatnak ha együttesen juttatjuk a szervezetünkbe mint, ha külön-külön alkalmaznánk őket. A B1-, B2- és B6 vitaminokat azonos dózisokban célszerű adagolni az ideális hatás kifejtésének az érdekében. Műtét, betegség és stressz alatt, nagyobb a szervezet szükséglete. Kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. Esetenként enyhe vízhajtó hatása is lehet.

Megjegyzés: A főzés, sütés melege könnyen tönkreteszi a B1 vitamint. Aki sok cukrot fogyaszt, dohányzik vagy iszik, jóval több B1 vitaminra van szüksége.

 

B2 vitamin - riboflavin hatása a szervezetre: Valamennyi B vitaminhoz hasonlóan a szervezetben nem tárolódik, ezért rendszeresen pótolni kell, vagy táplálékkal, vagy vitaminkészítményekkel. Vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin. A B2 vitamin a thiaminnal szemben, hő, savak vagy oxidáció hatására nem megy tönkre. Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra. Egészségesebbé válik tőle a bőr a haj és a körmök. Csökkenti a szem kiszáradását és javítja a látást.

Megjegyzés: Ha kevés húst vagy tejterméket fogyaszt, növelje B2 vitamin bevitelét. Ez a vitamin legjobban a B6 vitaminnal C vitaminnal és niacinnal együtt adva hat.

 

B3 Vitamin - niacin hatása a szervezetre: A hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin. Nagyban segíti az idegrendszerünk működését Fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a hemoglobin termelésben Kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában. A szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van. Segíti az emésztőrendszerünk működését. Gyulladás gátló hatása van, és csökkenti a szervezet inzulin igényét. Csökkenti a koleszterin szintet. Megőrzi a bőr szépségét.

Megjegyzés: Az ajánlott napi adag, vagyis a szervezet napi igénye, nőhet bizonyos esetekben. Az időseknek, illetve a nehéz fizikai munkát végzőknek megnőhet a napi vitamin adag igényük, illetve a rossz emésztéssel küszködőknek. Fogamzásgátlók szedése következtében is megnő a szervezet igénye, emellett a terhesség idején is, mint minden más vitaminra, fokozott igénye van a szervezetnek. Felszívódását gátolhatják olyan tényezők, mint az antibiotikumok, a túlzott tea és kávéfogyasztás, illetve az alkoholfogyasztása. E vitamin hiánya enyhébb esetekben memóriazavart, hasmenést esetenként bőrgyulladást okozhat, illetve nyálkahártyagyulladást. Niacin hiányában csökken a fehérvérsejtek száma a szervezetünkben, valamint egyéb vitaminok felszívódását is csökkentheti, ilyen a vas és a B12 vitaminok. A Niacin hiánya okozhat émelygést, étvágytalanságot, íngyulladást, fejfájást, alvászavart, és akár komolyabb tünetként a depresszió is felléphet. Ez a vitamin vízben oldódó így nehezen lehet túladagolni, mivel ha ez meg is történne, gyorsan kiürül a szervezetünkből, viszont pont ezért fontos a rendszeres bevitele. Túlzott bevitelei viszont hasmenést, bőrpírt, és hányingert okozhat, és nagymennyiségben (200mg fölött) májkárosító hatású is lehet, így ebből kifolyólag májbetegeknek fokozottan figyelniük kell fogyasztására. Por és tabletta formájában lehet beszerezni, viszont önmagában szedni nem érdemes.

 

B5 Vitamin – Pantoténsav hatása a szervezetre: Segíti a zsírsavak szállítását, és felhasználható energiává történő átalakítását Növeli a hormonok termelését, így serkenti az agyműködést, enyhíti a depressziót, a szorongást, és a stressz okozta egyéb tüneteket Energia felszabadító hatása van szervezetünkben Hiánya, haj és fejbőr rendellenességekhez vezethet, okozhat fáradékonyságot, fáradtságot, gyengeség érzetét idézheti elő, alvászavarokat, emellett bélrendszeri megbetegedéseket is előidézhet. Ritka esetben, kéz- és lábzsibbadáshoz is vezethet, illetve izomgörcsöket okozhat. Gyomorégések következtében is az orvos nagymennyiségű (1000mg) pantoténsav fogyasztását szokta javasolni. A pantoténsav fontos szerepet játszik, a stressz, depresszió szorongás csökkentésében, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében. Herpesz és arthritisz megszüntetésében is szerepet játszik.

Megjegyzés: A nagymennyiségű pantoténsav bevitele szervezetünkben sem okozhat mellékhatásokat, vagy esetleg szervi károsodást, vagy egyéb megbetegedést.Megfelelő, vagyis változatos, és egészséges táplálkozás következtében szinte kizárt, hogy hiány alakuljon ki belőle, azon a megerőltető fizikai aktivitás, illetve a tartósan fennálló stresszhelyzet okozhat a szervezetben pantoténsav hiányt, mely következtében érezhetünk, fejfájást, émelygést, és alvászavar léphet fel. A pantoténsavsegít, a zsírok elégetésében erősíti és támogatja emellett a mellékveséket, az idegrendszerünket, és az immunrendszerünket egyaránt. „Stresszellenes” vitaminként is szokták emlegetni, mivel a testünk minden sejtjének egyaránt fontos anyagról van szó, és emellett a mellékvese és a neuromuszkuláristranszmitterek, amik olyan kémiai jelek, melyek az agyi funkciókat szabályozzák és segítik, játszik fontos szerepet.

 

B6 vitamin - piridoxin hatása a szervezetre: Vízoldékony, emésztés után 8 órán belül kiürül a szervezetből ezért rendszeresen pótolni kell, vagy táplálékkal vagy vitaminkészítménnyel. Megnő a B6 vitamin szükségletünk, ha magas fehérjetartalmú étrendet követünk. Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez. B6 vitamin kell ahhoz, hogy a B12 vitamin jól felszívódjék. Szükséges még a sósav képzéséhez. Segít megakadályozni különböző idegi és bőrbetegségeket. Enyhíti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket Természetes vizelethajtó szerként működik.

Megjegyzés: Ez a vitamin B1-, B2 vitaminnal, pantoténsavval, C vitaminnal és Magnéziummal együtt szedve fejti ki legkedvezőbben a hatását.

 

B12 vitamin - kobalamin hatása a szervezetre: Vízoldékony és igen kis adagokban hatásos. Ez az egyetlen vitamin, aminek egy fémion nélkülözhetetlen alkotórésze. Nem túl szerencsésen a gyomorból szívódik fel: közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, hogy tökéletes hatást érjen el a szervezetben. Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását így megelőzi a vérszegénységet. Fokozza a gyermek növekedését és étvágyát. Növeli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozó képességet.

Megjegyzés: Vegetáriánusok, akik nem fogyasztanak tojást és tejtermékeket azok pótlására szorulnak. Aki rendszeresen kirúg a hámból és sokat iszik, annak számára a B12 vitamin bevitele elengedhetetlen. Nőknek segíthet a menstruációk alatt és közvetlen előtte.

 

B13 vitamin hatása a szervezetre: Közreműködik a folsav és a B12 vitamin anyagcseréjében. Esetleg megvéd bizonyos májműködési zavaroktól és a korai öregedéstől. Elősegíti a sclerosis multiplex kezelését.

 

 

C vitamin –(aszkorbinsav) hatása a szervezetre: Gyógyítja a vérző fogínyt, és meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását. Csökkenti a vér koleszterin szintjét. Segít megelőzni a vírus és különböző baktérium fertőzéseket és fokozz az immunrendszer működését. Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen. Csökkenti a vénában képződő vérrögök gyakoriságát. Segít a nátha megelőzésében és kezelésében. Csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását. Megakadályozza a skorbut (csontritkulás) kialakulását.

Megjegyzés: A C-vitamin a gyomor ételtartalmától függően 2-3 óra alatt kiürül s szervezetből - viszont fontos, hogy a vérben állandóan magas C-vitamin koncentrációt biztosítsunk - ezért az optimális hatás céljából nyújtott felszívódású C-vitamin készítmény használatát ajánljuk. Aki naponta több mint 750 mg C-vitamint fogyaszt, annak magnézium kiegészítés javaslunk, így megelőzhető a vesekőképződés. A szén-monoxid a C-vitamint elpusztítja, tehát a nagyvárosokban élők fogyasszanak többet belőle. Aki fogamzásgátlót szed, szintén emelje a napi C-vitamin bevitelét.

 

D vitamin - kalciferol, vioszterol, ergoszterol hatása a szervezetre: Egy nagyon speciális, zsíroldékony vitamin. Nem táplálékkal jut hozzá a szervezet, hanem állati illetve növényi eredetű provitaminokból alakul ki magában a szervezetben. A D2 vitamin (ergokalciferol), a D3 vitamin (kolekalciferol) pedig a máj által előállított dehidrokoleszterinből a bőrben napfény hatására képződik. Mind a provitaminok, mind a gyárilag előállított D vitamin a zsírokkal együtt szívódnak fel a vékonybélből. Elősegíti a kötőhártya-gyulladás kezelését. Fokozza az A vitamin felszívódását.

Megjegyzés: A már lesült bőrben, megszűnik a D vitamin képződése. Nagyvárosokban vagy szennyezett területeken élők, növeljék napi D vitamin fogyasztásukat. Sötét bőrű emberek, ha északi országokban élnek, emeljék napi D vitamin felvételüket. Azok a gyermekek, akik nem D vitaminozott tejet isznak, kapjanak külön D vitamint. D vitamin hatása A- és C-vitaminnal, kolinnal, kalciummal és foszforral érvényesül a legjobban.

 

E vitamin - tokoferol hatása a szervezetre: Oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét. Aki rendszeresen szed E vitamint, megőrzi fiatalságát, mert ez a vitamin késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést. Az A-vitaminnal karöltve védi a tüdőt a levegőszennyeződés káros hatásaival szemben. Megakadályozza a véralvadékok képződését illetve segíti azok lebomlását. Csökkenti a fáradtságot. Megakadályozz a durva hegesedéseket, mind külsőleg, mind belsőleg egyaránt. Felgyorsítja az égési sebek gyógyulását. Vizelethajtó hatása, csökkenti a vérnyomást. Enyhítheti a lábikra- és lábizomgörcsöket.

Megjegyzés: Ha rendszeresen klórozott ivóvizet fogyaszt, több E vitaminra van szüksége. Terhes és szoptatós nők, valamint azok, akik fogamzásgátló tablettát szednek, több E vitaminra van szükségük.

 

F vitamin - zsírsavak hatása szervezetre: Segíti a szervezetben a Telített zsírok elégetését. Befolyással van a belső elválasztású mirigyek működésére, kalciumot juttat a szervezetünkbe. A koleszterin lerakódását megakadályozza az érfalakon Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket. Elősegíti a növekedést, és a szervezet más élettani folyamatait Mivel segít elégetni a telített zsírokat, így kiemelt szerepet játszik a fogyás folyamatában. A bőr és a haj egészséges képződéséhez, növekedéséhez hozzájárul A káros sugárzások, mint például a röntgensugárzás, ultraibolya sugárzás ellen is egy bizonyos fokú védelmet biztosít

Megjegyzés: Az orvosok azt javasolják, hogy a napi telítetlen zsírsavmennyiség bevitelünk a napi felvett kalóriának legalább az 1%-át tegye ki. Hiányának legfőbb tünetei lehetnek a bőrbetegségek, mint például az ekcéma, és akne. Túladagolni nem lehet. E vitaminnal pedig jobban felszívódik. Fogyókúrázok számára szinte elengedhetetlen, mivel nagymértékben fokozza a telített zsírsavak elégetését. Elősegíti a növekedést és a szervezet más élettani folyamatait. Zsírban oldódik, így ott is raktározódik, ezért sokkal több ideg marad a szervezetben, mint a vízben oldódó vitaminok, vagyis sokkal tovább marad a szervezetünkben.

 

G vitamin – riboflavin hatása szervezetre: A szervezet energiatermelésének folyamatában fontos szerepet tölt be, mivel a zsírok, szénhidrátok és a fehérjék lebontásában játszik szerepet A vérképzésben is részt vesz, ahogyan a szöveti légzés folyamatában is Antitesteket termel szerveztünk számára. Emellett nélkülözhetetlen a növekedésben és a szaporodásban. Hiánya esetében károsodhatnak a nemi szervek Az oxidatív folyamatokban és a méregtelenítésben is fontos szerepet tölt be. Az energiaszintünket növeli, és megőrzi a haj és a köröm szépségét, egészségét. A terhesség során fellépő görcsöket enyhíti

Megjegyzés: Felszívódását gátolja a dohányzás, a fogamzásgátló tabletták szedése, a túl sok alkohol fogyasztása, illetve a kemoterápia során alkalmazott adfiamicin. Az ember bélflórája is termel Riboflavin így hiány nem lehet belőle a szervezetünkben, viszont hiányt okozhat az, hogyha túl sokáig antibiotikumos kezelésben részesülünk, mivel az elpusztítja a természetes bélflóránkat. Gyorsabban kiörül azoknak az embereknek a szervezetéből a Riboflavin akik cukorbetegek. A Riboflavin hiánya bőrelváltozásokat okozhat, emellett szemlencse-elváltozásokat, szemviszketést, szemégést, szemvörösödést, emésztési zavarokat, és kirepedt ajkakat okoz. Ízületi gyulladások kialakulásában is közrejátszhat. Egészen csúnya betegségek is kialakulhatnak, illetve tünetek jelentkezhetnek. Ilyen a szájzugban keletkezett nehezen gyógyuló berepedések. A nyelv gyulladt és élénkvörös színű lehet, illetve sima felszínű, mintha lelakkozták volna. A nemi szervek (értendő itt most a herezacskó és a kisajkak) is érintettek lehetnek, ami az égető érzést, és a hámló bőrgyulladást illeti.

 

H vitamin – biotin hatása a szervezetre: A B vitaminokhoz hasonlóan a zsírok, fehérjék és a szénhidrátok lebontási folyamatában játszanak fontos szerepet, amiből így sejtjeink energiát nyernek. Olyan zsírsavak előállításában segít, melyek nélkülözhetetlenek a bőr, az idegek, és a szőrzet épségének biztosításában. A szervezet anyagcsere folyamataiban játszik még szerepet A sejtek inzulinérzékenységét növeli, ezért cukorbetegek számára, természetesen orvosi felügyelet mellett javallt használata, igen előnyös lehet számukra. A cukorbetegségkor fellépő idegkárosodás ellen is védelmet biztosít. A Biotin különösen nagy mennyiségben csökkenti a vércukorszintet, ami alkalmazása szintén orvosi felügyelet mellett alkalmazandó, kizárólag. Enyhíti az izomfájdalmakat. Hozzájárul az ekcéma, a bőrgyulladás gyógyításához, segíthet emellett a testsúlycsökkentésben

Megjegyzés: Mivel szervezetünk előállítja többnyire ezt a vitamint, így abszolút hiány nem léphet fel belőle, viszont érdemes megjegyezni, hogy a nyers tojásfehérjében található úgynevezettavidin gátolja a felszívódását szervezetünkben. Ez a jelenség már akkor is fennáll, hogyha a napi fehérjebevitelünk megközelítőleg 30%-a tojásfehérjéből származik. Túladagolni nem lehet, mivel vízben oldódó vitaminról van szó. Biotin hiányában a bőr (száraz, pikkelyes bőr) és az ajkak gyulladásos megbetegedései léphetnek fel, illetve akár a szőrzet kihullása is megfigyelhető, és a nemi vágy csökkenése is. A nyelv ízlelőbimbó is sorvadásnak indulnak. Hajhullást is előidézhet. Az ilyen személyt általában lehangoltság, levertség jellemzi, étvágytalanság, vérszegénység, érzészavarok, és koleszterinszint emelkedés figyelhető még meg. Az alkoholfogyasztás gátolja a Biotin felszívódását, és hasznosulását, míg a dohányzás növeli a napi Biotin beviteli igényt.

 

K vitamin – menadion hatása szervezetünkre: A véralvadásban játszik kiemelkedő szerepet, így a K vitamin hiányában, akár el is lehet vérezni Olyan fehérjék előállításában játszik szerepet melyek az egészséges, és erős csontok kialakulásáért és megőrzéséért felelősek. Ez oly módon történik, hogy segíti a kalcium és a kálium felszívódásának és beépülési gyorsaságának folyamatát. Gátolja az erek elzáródását, védve ezzel az erek falait, így erősíti a keringési- és az érrendszert. A menstruációs fájdalom csökkentésében is szerepet játszik, mivel gátolja a menstruáció alatti erős vérzést. Újszülöttek esetében, illetve azoknál akik súlyos műtéten estek át védhet a belső vérzések kialakulása ellen

Megjegyzés: Felszívódását segíti a probiotikus joghurt, mely gyorsítja a vastagbélben a barátságos baktériumok elszaporodását, serkentve ezáltal a K vitamin termelődését. Csökkentheti viszont felszívódását a magas koleszterinszintre felirt kolesztiramin tartós szedése, a fájdalomcsillapításra használt aszpirin, illetve az antibiotikumok, melyek megölik természetes bélflóránkat. Hiány fellépése esetén tartós hasmenés léphet fel, illetve az előbb már említett vérzékenység, nehezen elálló vérzés. A vastagbélgyulladás, és a Chron-betegség is K vitamin pótlást tesz szükségessé, melyet az orvosnak kell mindenképp felírnia. A K vitamin zsírban oldódik, mely szerint, nem örül ki gyorsan a szervezetünkből, a vízben oldódó társaihoz képest, viszont forgalomban vannak egyes, mesterségesen előállított formái melyek már vízben is oldódnak.

 

L vitamin - bioflavonoidok hatása szervezetünkre: Igen kiemelkedő szerepet játszanak az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetünkben történő felszívódásának. A bioflavionodok szedése C vitaminnal együtt, felerősítik egymás hatását. Ezenkívül igen hatásos allergiás (antiallergiáns) tünetek kezelésére, enyhítésére. Emellett gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságai is vannak. Továbbá a Bioflavionodok felelősek a vérfalaink erősségéért, szilárdságáért. Hozzájárul a kötőszövetek egészségéhez. Baktériumölő, és keringésserkentő hatásuk van. Az epe működésében is szerepet játszanak, segítik azt, és csökkenti a koleszterinszintet. Megakadályozzák a fogínyvérzést, kezelni lehet vele a herpeszt. A belső fül gyulladása, betegsége miatt fellépő szédülést gátolja. Segítenek a Bioflavionodok az ödéma kezelésében. Sérülések esetén, (beszélünk itt most a sportsérülésekről) csökkentik a vérzéseket, és enyhe fájdalomcsillapító hatásúak. Csökkentik a Bioflavionodok a trombózis veszélyét és az érelmeszesedés kockázatát. Meggátolják számos gomba, vírus, és baktérium túlzott, kórós elszaporodását. Kedvezően befolyásolják a zsír- és a koleszterin anyagcserét, valamint az enzimrendszerek működését.

Megjegyzés: Az esetben, hogyha szervezetünkben túlságosan nagy mennyiségben fordulna elő, akkor hasmenés léphet fel. Mivel elsődlegesen érfalmegerősítő hatást vált ki, ezért minden olyan embernek ajánlottak a bioflavionodok bevitele, akiknek gyakran elpattannak hajszálerei. Segítenek a fogíny gyógyulásában, emellett javítja az immunrendszer védekező képességét a fertőzések, vírusok ellen. C-vitamin szedése közben különösen képes enyhíteni az idős korban, vagyis a klimax során fellépő hőhullámokat. Mivel ezek antioxidánsok, fontos megemlíteni rákmegelőző hatásukat. Hiányában felléphet a hajszálerek elpattanása, az érfalak rugalmatlansága gyengesége, vérzések, különösen fogínyvérzések.

 

T vitamin troxerutin-ról, eddig annyi ismert, hogy csökkenti az ödéma okozta tüneteket és emellett fontos szerepet tölt be a vérzékenység megakadályozásában.

 

U Vitamin hatása a szervezetünkre: Elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását. Megelőzi illetve megszünteti a külső és a belső gyulladásokat egyaránt

Gyógyítja a cukorbetegséget is, tüneteit enyhíti. A külső és a belső fekélyeket hegmentesen szünteti meg. Csillapítja a Craisfeld-jacobs kór tüneteit is. Nőknek különösen ajánlott, mivel segít bizonyos nőgyógyászati jellegű problémák kezelésénél. Gyógyítja az aranyeret. Segíti, erősíti az immunrendszert. Megszünteti a genitáliák bakteriális megbetegedéseit. Gyengíti az alkohol- és a kábítószerfüggést, így ilyen esetekben mindenképp fokozott a beviteli mennyiség, melyet természetesen orvos ír elő A szervezet méregtelenítő funkcióit erősíti fel. Kondicionálja a legyengült szervezetünket

Megjegyzés: Valójában az U vitamin nem vitamin, mivel a methioninsavak családjába tartozik, ám mivel felfedezésekor az U vitamin nevet adták neki, ezért ez a név rajta maradt. Az U vitamin hiányában nyálkahártya-problémák léphetnek fel, gyomor illetve bélfekélyek, illetve az immunrendszer legyengülése is akár U vitamin hiányára utalhat. Ami pedig adat a túladagolására vonatkozni, szintén még tudósok, kutatók által nem megállapított, hogy mekkora az a dózis.

A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatkezelési tájékoztató.